Ientulehdus – kaikki, mitä sinun tulee tietää suun hyvinvoinnin turvaamiseksi

Mikä on ientulehdus ja miksi se syntyy?

Suun terveys on olennainen osa kokonaisvaltaista hyvinvointiamme. Usein unohdamme, kuinka tärkeää on pitää huolta ikenistämme. Ientulehdus eli gingiviitti on yksi yleisimmistä suun terveyttä uhkaavista ongelmista. Arvioiden mukaan noin 50-70% suomalaisista aikuisista kärsii jonkin asteisesta ientulehduksesta. Se saattaa vaikuttaa aluksi harmittomalta. Jos sitä ei hoideta ajoissa, se voi johtaa vakavampiin sairauksiin kuten parodontiittiin, joka voi pahimmillaan aiheuttaa hampaiden menetyksen. Ientulehdus syntyy, kun plakkia kertyy hampaiden pinnoille ja ienrajoihin. Plakkia on tahmea bakteeripeite, joka muodostuu, kun syömämme ruoka ja sylki yhdistyvät suussa olevien bakteerien kanssa. Jos plakkia ei poisteta säännöllisesti hampaita harjaamalla ja hammasvälejä puhdistamalla, se voi kovettua hammaskiveksi, jota on paljon vaikeampi poistaa. Hammaskiveä ei voi kotikonstein poistaa. Hammaskivi ja plakkia ärsyttävät ikeniä ja aiheuttaa niiden tulehtumisen.

 

Mutta mikä aiheuttaa plakin kertymisen? Huono suuhygienia on yleisin syy. Jos et harjaa hampaitasi tarpeeksi usein tai perusteellisesti, plakkia alkaa kerääntymään. Epäsäännöllinen hammasvälien puhdistus ja riittämätön hampaiden puhdistus vaikuttavat tilanteeseen. Tiettyjen ruokien ja juomien kuten sokeristen tai happamien tuotteiden nauttiminen voi myös edistää plakin muodostumista. Lisäksi tietyt elämäntapatekijät kuten tupakointi, huono ruokavalio ja stressi voivat heikentää ikenien terveyttä ja altistaa ientulehdukselle.

Ientulehduksen oireet – miten tunnistaa ongelma?

Ientulehduksen varhaisvaiheen oireet voivat olla melko huomaamattomia. Ne ovat tärkeä oppia tunnistamaan ajoissa. Kun tiedät, mitä merkkejä etsiä, voit reagoida nopeasti ja estää tulehduksen pahenemisen. Yksi yleisimmistä ientulehduksen oireista ovat ikenien punoitus, turvotus ja verenvuoto. Terveet ikenet ovat vaaleanpunaiset ja kiinteät, joten jos huomaat niiden värin muuttuvan tummemmaksi tai kirkkaan punaiseksi, se voi olla merkki tulehduksesta. Turvonneet ikenet saattavat tuntua aroilta tai kivuliailta koskettaessa.

 

Toinen selkeä oire on verenvuoto ikenistä. Jos ikenesi vuotavat verta harjatessa tai hammasvälejä puhdistaessa, se on usein merkki tulehduksesta. Tämä johtuu siitä, että tulehtuneet ikenet ovat herkemmät ja ärtyneemmät kuin terveet ikenet. Pahanhajuinen hengitys ja paha maku suussa voivat myös viitata ientulehdukseen. Bakteerit, jotka aiheuttavat tulehdusta, voivat tuottaa epämiellyttäviä hajuyhdisteitä, jotka johtavat pahanhajuiseen hengitykseen. Lisäksi, jos huomaat, että ikenesi vetäytyvät tai hampaiden välit näyttävät suuremmilta kuin ennen, se voi olla merkki ientulehduksen aiheuttamasta kudosvauriosta.

 

Älä anna ientulehduksen oireiden jäädä huomioitta. Mitä nopeammin tunnistat ja puutut niihin, sitä helpommin voit estää vakavammat ongelmat. Terveet ikenet eivät ainoastaan pidä hymyäsi kauniina, vaan ne myös suojaavat suusi ja koko kehosi terveyttä. 

Miten ehkäistä ientulehdusta? Parhaat vinkit ja niksit

Ientulehduksen ennaltaehkäisy on paras tapa varmistaa suun terveys ja välttää tulehduksista johtuvat kivut ja komplikaatiot. Hyvä suuhygienistiä ja terveelliset elämäntavat voivat tehdä ihmeitä ientesi hyvinvoinnille. Tässä on muutamia tehokkaita vinkkejä ja niksejä ientulehduksen ehkäisyyn:

  • Harjaa hampaat säännöllisesti ja huolellisesti. Paras tapa estää plakin muodostuminen on harjata hampaat vähintään kahdesti päivässä fluorihammastahnaa käyttäen. Muista harjata myös ienraja, sillä plakki kertyy usein juuri sinne.
  • Puhdista hammasvälit päivittäin. Hammasvälienpuhdistus on olennainen osa suuhygieniaa, sillä se auttaa poistamaan plakin ja ruoantähteet hampaiden väleistä, joihin hammasharja ei pääse.
  • Suuveden käyttö. Antibakteeriset suuvedet voivat auttaa vähentämään bakteerien määrää suussa ja ehkäisemään ientulehdusta. Valitse suuvesi, joka on suunniteltu erityisesti ienten terveyden ylläpitoon.
  • Terveellinen ruokavalio. Ravitsemuksella on suuri merkitys suun terveydessä. Vältä sokeripitoisia ja happamia ruokia ja juomia, jotka voivat edistää plakin muodostumista. Sen sijaan syö runsaasti hedelmiä, vihanneksia ja täysjyväviljoja, jotka tukevat suun ja ikenien terveyttä.

 

Säännölliset hammashoitokäynnit. Käy hammaslääkärin tarkastuksessa ja suuhygienistin puhdistuksessa vähintään kerran vuodessa. Ammattilainen voi poistaa hammaskiven ja havaita mahdolliset ongelmat ennen kuin ne ehtivät kehittyä vakaviksi.